Haaveissa kesä ja kasvimaa

Jätä kommentti
kasvimaa / piha / Puutarha

porkkana

Viime vuonna heikosti satoa tuottaneiden ruukkuviljelmäkokeilujen karaisemana päätin, että tänä keväänä kokeilen esikasvatusta ja uusia lajeja. Olen melko noviisi näissä kasviasioissa, toki kotona on ollut aina porkkana-peruna-sipuli-herne-kasvimaa ja niiden kokemusten pohjalta tähänkin puuhaan ponnistetaan. Myös anopin keväisin ikkunalautoja koristavat vakuuttavat taimirivistöt antoivat pontta omille kokeiluilleni. Osan siemenistä heitän toki suoraan maahan, kuten kuvassa olevat porkkanat ja retiisit (kauniit siemenpussit Ikeasta). Luulen silti, että esikasvatuksesta ei ole haittaa useampien kasvien kohdalla, koska pihamme on niin varjoisa.

Näppäriä kasvatuslaatikoita löytyi Tigerista, ja kirjoittelin permanenttikynällä rennolla otteella tuohon päälle missä mitäkin kasvaa. Muutenkin luulen, että turha tiukkapipoisuus on kasvien kasvattamisen kanssa turhaa, mutta on sitä hyvä ottaa kuitenkin selvää asioista ennen kuin tähänkään rupeamaan alkaa. Itse lueskelin vinkkejä taimien kasvatukseen Kotivinkistä, ja ystäväni vinkkasi kelpo ohjelistan tomaatinkasvatukseen Viherpiha-lehdestä. Jaoin Kotivinkissä olleen artikkelin myös blogini Facebook-sivuilla. Käykäähän muuten tykkäämässä siellä, koska sen sisältö tukee tämän blogin sisältöä ja linkitän sinne ajankohtaisia ja hyödyllisiä linkkejä mitä täällä blogissa ei välttämättä näy. Tästä löydät Arjen kultaa-sivut Facebookista. Myös nämä blogipostaukset tulevat aina Facebookiin, joten sitä kautta bloginkin seuraaminen helpottuu.

2015-03-23 09.54.39 2015-03-22 12.08.17

Lapset ovat myös kiinnostuneena seuranneet taimitouhujani, ja heitelleet omia toiveitaan kasvimaan repertuaariin liittyen. Taimipurkeissa on tällä hetkellä kasvamassa siis kirsikkatomaattia (sellainen lajike, että ei tarvitse kasvihuonetta, kasvaa myös vaikka sisällä ruukussa), kesäkurpitsaa, rucolaa ja suippopaprikaa. Paprikan kylvin suoraan kaupasta ostetun paprikan siemenistä. Kesäkurpitsa oli Ikean valikoimista ja rucola löytyi viimevuotisista kätköistäni. Voi olla, että kesäkurpitsa meni liian aikaisin kylvöön, mutta kokeillaan. Rucolan laitoin myös ajoissa, koska sitä voi kylvää aina lisää, kun kasvaa 3-5 viikossa. Sitä on kiva napsia tuosta ikkunalaudaltakin vaikka leivän päälle. Vihanneskrassi on vielä ostoslistalla, sekin kävisi naposteluun ja kasvaa kait aika vauhdilla.

Rairuohot laitettiin kasvamaan noin viikko sitten, mutta ne ovat jotenkin ruppanoita tällä hetkellä. Tarvitsevat ehkä vielä lisää kastelua ja hellää huolenpitoa, jotta ehtivät pääsiäiseksi. Tipu- ja pääsiäismunakoristeet kaivoin viime vuoden varastoista ja täydensin niitä Tigerin valikoimilla. Kananmunia meillä syödään paljon, ja niitä olenkin puhaltaa puhkunut tyhjäksi joka päivä, jotta voidaan niitä sitten maalailla lähempänä pääsiäistä.

2015-03-23 10.02.48

Taimien kasvatusta varten piti vähän järjestellä myös kalusteita uusiksi. Siirrettiin makuuhuoneessa ollut pitkä koivutaso olohuoneen ikkunalaudaksi. Koivutason päälle ladoin sitten nämä taimiastiat. Käytin kaktus- ja kylvömultaa kylvötouhuihin, ja ostin taimimultaa valmiiksi koulimista varten. Isompia purkkejakin minulla on muutama valmiina, ja loput teen puolikkaista maitopurkeista anopin oppeja seuraten.

siemenet

Eilen illalla sateli hento lumipeite maahan… Aamulla lapset lähtivät toppavaatteet päällä päivähoitoon. Silti mieli on jo keväässä ja kesässä ja kasvilaatikoissa 🙂 Ne pitäisi saada nikkaroitua ylijääneestä terassilaudasta (tai hakea keskiviikkona alkavilta Hulluilta päiviltä) . Sinne sitten ravinteikasta multaa ja suuria toiveita, että tänä vuonna sato olisi parempi. Ruukkuviljelyä taidan silti kokeilla vielä, ainakin tuon kesäkurpitsan kohdalla. Muuten taidan täyttää isot ja pienemmät ruukut kesäkukilla, joiden kasvattamista siemenistä pitää myös kokeilla.

Mutta nyt hoplaa, käykää tykkäämässä facessa ja innostukaa tekin kasvatuspuuhista! Lupaan kertoa, miten omien kokeilujeni kohdalla kävi, kävi miten kävi 🙂

Erittäin mukavaa alkanutta viikkoa, kuomat!

***psst! Jos olet enemmän instagramin ystävä, profiilini löytyy sieltä nimellä @elina_kristo . Sielläkin blogiin liittyen kaikenlaista, tervetuloa seuraamaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s