Kuuluu kummaa porinaa, mitä oikein tapahtuu?

Jätä kommentti
Juoma

Iloinen pulputus kattilassa… Jotain vihreää ja pehmeänpiikkistä. Kuusen tuoksua keittiössä. Eipä ole ennen tullut tätäkään kokeiltua. Kaikkea se äitiyslomallaolo ja metsän keskellä asuminen teettää ihmispolon mielelle.

Kuusenkerkkiä. Ja niistä juomaa hellepäivien toivossa.

Lasten kanssa suunnattiin kipot ja kapot kainalossa kohti riippuoksaisia kuusia kahden litran saaliin kiilto silmissä. Keskellä alkukesän metsää tuoksut olivat huumaavia ja aurinko lämmitteli selkää sopivasti. Saalista saatiin toivottu määrä ja nyt se tuolla iloisesti pulputtaa kattilassa pienen vesimäärän kanssa. Kun tunti on täynnä, pulputus saa luvan loppua ja sitten siivilöidään ja heitetään sokeria sekaan sopivassa suhteessa. Jälleen pieni kiehautus ja jäähdytys. Sitten pullotus ja jääkaappiin osa, osa suoraan jääpalamuotteihin ja pakkaseen. Sieltä voi sitten sopivana hellepäivänä sulatella ja sekoitella vichyn kanssa raikkaan kesäjuoman täynnä C-vitamiinia ja muita hyväätekeviä ainesosia.

Vaan eipä mennä asioiden edelle.

IMG_8033

IMG_8037 IMG_8061

Ohje, mihin päädyin netissä selailun jälkeen löytyi www.ruokaohjereseptit.fi-sivustolta.

Kattilallinen nuoria kuusenkerkkiä, puoli kattilallista vettä.

Huuhtele kerkät hyvin. Keitä vedessä noin tunti. Siivilöi mehu ja mausta sokerilla maun mukaan. Laitoin vajaaseen kattilalliseen (noin 4 dl mehua) vajaan desin sokeria.  Ohjeessa oli 1 dl sokeria / 1l mehua. Eli mun seos oli vähän sakeampaa sokerin suhteen… Pollaparka kun se ei aina toimi niin loogisesti kuin pitäisi.

Kiehauta mehu ja sokeri. Kiehautin muutaman minuutin.

Jäähdytä. Pakasta tai säilytä jääkaapissa osa. Tarjoa vedellä laimennettuna.

No niin. Kuusenkerkät tuoksuivat mahtavan metsäiseltä, ja vajaasta kattilallisesta tätä pohjolan kultaa sai 4 dl mehua. Tästä määrästä ei kovin moneen hellepäivään virkistäjää riittäisi, ja jääpaloja… No niitä pitää kokeilla.

Mehusta tuli siivilöinnin jälkeen sakeankeltaista metsäntuoksuista seosta. Tein SodaStreamilla hiilihapotetun veden mehutiivisteen kaveriksi ja siitä sitten maistelemaan. Mmmmm… metsä, kuusi, raikas… mutta ei ehkä kannusta tekemään lisää ainakaan tällä samalla ohjeella 😀

IMG_8064

Ohjeita löytyi myös kuplivaan kuusenkerkkäjuomaan – toinen ohje oli sitruunahapolla ja toinen hiivalla. Näihin tarvisi sitten jo tymäkämmät valmistelut, eli sitruunahappoa kaupasta tai toiseen ohjeeseen luomusitruuna, täysruokosokeria ynnämuuta… Ohjeita googletellessani huomasin, että kuusenkerkkiä voi myös pakastaa ja laittaa smoothiehin, ja niistä voi tehdä myös kuusenkerkkäsiirappia.

Vinkvink! Täältä löydät lisätietoa kuusenkerkästä – ohjeita ja terveysvaikutuksia.

Taidetaan kuitenkin, pienestä skeptisyydetä huolimatta, vielä suunnata kohti huojuvia kuusenkerkkäkuusia, kerätä niitä ämpärillinen ja pakastaa tai kokeilla valmistaa kuohuvaa kuusenkerkkäjuomaa. Jokin siinä jäi vielä kutittelemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s