Kesäkurpitsalasagne (low fodmap)

Jätä kommentti
ruoanlaitto / Ruoka / Yleinen

Heipä hei!

Vuosi on alkanut monella saralla hyvissä mutta myös myrskyisissä merkeissä ja uuden ruokavalion opettelu on pistänyt osaltaan pakkaa vielä vähän sekaisin. Otsikon low fodmap -teksti viittaakin tähän uuteen ruokavalioon. Blogi on ollut heitteillä, vaikkakin mielessä lähes joka päivä. Luonnoksia olen kyllä tehnyt, mutta niiden loppuunsaattaminen ja julkaiseminen on aina jäänyt jonkin muun kiireisemmän asian jalkoihin. Tämänkin postauksen aloitin viikko sitten, ja nyt ehdin sen julkaisemaan 🙂

Uuteen ruokavalioon liittyen kokkailen lähes joka päivä jotain itselle aiemmin tuntematonta, ja eilen se oli kesäkurpitsalasagne. Sovellan reseptejä itselle sopivaksi, koska ruokavalio on tällä hetkellä niin rajoittunut. Kesäkurpitsalasagnesta tuli kuitenkin niin hullun hyvää, että päätin jakaa sitä eteenpäin teille, blogini lukijoille.

Ruokavalio mitä joudun nyt noudattamaan, kulkee nimellä fodmap. FODMAP-yhdisteet ovat suolistossa fermentoituvia lyhytketjuisia hiilihydraatteja, sokereita ja sokerialkoholeja. Nämä yhdisteet imeytyvät heikosti ohutsuolesta, jolloin ne aiheuttavat ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiville turvotusta, ilmavaivoja ja kipua. Minulla oireet alkoivat pahentua synnytyksen jälkeen, joskin olen aina kärsinyt herkästä vatsasta. Teen oman postauksen vielä liittyen fodmapiin, koska siitä riittäisi kerrottavaa yllin kyllin.

Mutta nyt, kesäkurpitsalasagne viipyilevään viikonloppuun! Resepti on aika suoraviivainen, joten kysyä saa jos jotain kysyttävää tulee 🙂

Kesäkurpitsalasagnaaaa (low fodmap)

4-6 annosta, lasagnevuoka tai 3,3l (Tupperwaren) Ultra Pro

 • 3 pientä kesäkurpitsaa
 • 400 g jauhelihaa
 • n. 400g tomaattimurskaa
 • suolaa
 • mustapippuria
 • valkopippuria
 • 1 rkl oreganoa
 • töräys ketsuppia (Felixin stevialla makeutettua tai ihan tavallista)
 • 2,5 dl laktoositonta raejuustoa
 • 1 muna
 • ripaus suolaa
 • laktoositonta juustoa raasteena

 

Viipaloi kesäkurpitsat pituussuunnassa noin puolen sentin paksuisiksi ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Jätä kesäkurpitsat hikoilemaan noin 15 minuutiksi. Valmista sillä välin jauheliha- ja juustokastike.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Ruskista jauheliha pannulla ja lisää mausteet makusi mukaan. Lisää sitten tomaattimurska ja ketsuppitöräys ja maista. Makua saa olla reilusti. Anna kuplia miedolla lämmöllä juustokastikkeen teon ajan.

Juustokastiketta varten mittaa raejuusto ja muna samaan syvään kulhoon, ja surauta sauvasekoittimella sekaisin, tasaiseksi, jopa vaahtomaiseksi seokseksi. Ripaus suolaa sekaan.

Pyyhi hikoilleet kesäkurpitsat talouspaperilla kuiviksi ja lado uunivuoan pohjalle 1/3 eli yhden kesäkurpitsan suikaleet. Laita kesäkurpitsaviipaleiden päälle jauhelihakastikkeesta puolet ja juustokastikkeesta puolet. Seuraava kerros tehdään samaan tyyliin ja kolmannen kesäkurpitsaviipalekerroksen päälle laitoin juustokastikkeen jämät ja juustoraasteen. Itselläni oli Ultra Pro -vuoka käytössä, joten laitoin kannen päälle ja ruoan uuniin. Lasagnevuoka toimii varmasti myös. Tsekkaa vaan välillä, että juusto ei pääse ruskistumaan liikaa. Jos näin uhkaa käydä, ennen kuin kesäkurpitsat ovat pehmenneet tarpeeksi, laita leivinpaperi suojamaan pintaa lämmöltä. Paistoaika on noin 50 minuuttia, josta viimeiset 10 minuuttia ilman kantta.

Nostettuasi vuoan ulos uunista, valuta kesäkurpitsoista tullut ylimääräinen neste pois. Anna hetken levätä ja valuta uudelleen. Älä valuta kuitenkaan liian kuivaksi, ettei mahdollisesti ylijäävästä lasagnesta tule liian kuivaa jääkaapissa.

Nauti ketsupin, raejuuston ja raikkaan vihersalaatin tai porkkanaraasteen kanssa. Nam!

2016-02-11 13.11.29

PSst! Huomaathan vielä sen, että jos noudatat fodmap-ruokavaliota, tsekkaa tämäkin ohje, sopiiko se sinulle. Itse olen todennut näiden ainesten minulle kohtuudella sopivan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s