Minijäädykkeet

Jätä kommentti
fodmap / Leivonta / Raakaruoka / ruoanlaitto / Ruoka / smoothie

2016-02-28 16.29.20

Heipä hei.

Olen pakastimestanapostelija. Teen mielelläni erilaisia settejä pakkaseen, mistä sitten otan niitä tarpeen tullen sulamaan. Eilen pakastin kokonaisen ananaksen sorbettia ja smoothieta varten. Haaveilenkin oikein täyteläisestä ananassmoothiesta. Ehkä viikonloppuna ehdin sitä kokeilemaan. Mutta tohon pakastimestanaposteluun… Kokeilin Pauliina Tervon Herkän vatsan kokkikoulu -kirjasta jäädykeohjetta, ja meni kyllä kerralla nappiin. Ainut huono puoli on, että vaikka jäädykkeet ovatkin minikokoisia, kun ne tehdään muffinssivuokiin, niin silti niiden sulamisessa kestää luvattoman kauan. Ei malttais odottaa, kun vesi on kielellä jo siinä vaiheessa kun menee pakastimelle herkut mielessä.

Nämä jäädykkeet noudattavat siis fodmap-ruokavaliota, joten ne sopivat herkkävatsaiselle. Ainesosia on helppo vaihtaa mielensä ja tottumustensa mukaan, ja marjatkin saa tyhjennettyä pakasteesta ennen seuraavaa marjakautta näiden avulla.

Nämä maistuvat myös muksuille paremmin kuin hyvin, ja sisältävät herkullisuudestaan huolimatta – tai juuri sen vuoksi aikalailla terveellisiä aineksia. Ohje on maidoton, gluteeniton, laktoositon ja tehty ilman valkoista sokeria. Käytin silikonisia muffinsivuokia. Koristelussa vain mielikuvitus (ja ruokavalio) on rajana.

Minijäädykkeet (low fodmap)

noin 12 kpl

  • 400 g marjoja
  • 400 ml mantelikermaa tai täysrasvaista kookosmaitoa
  • 1 banaani paloiteltuna
  • 1 dl mantelijauhetta
  • 1 dl intiaanisokeria
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl chia-siemeniä
  • 1 tl jauhettua vaniljaa
  • veitsenkärjellinen Himalajan ruususuolaa
  • 100g kylmäpuristettua kookosöljyä

Tää on helppo.

Lado marjat, kookosmaito, bansku, mantelijauhe, intiaanisokeri, sitruunamehu, chia-siemenet, vaniljajauhe ja suola tehosekoittimeen. Eli kaikki muu paitsi kookosöljy blenderiin. Jauha samettimaiseksi massaksi.

Sulata kookosöljy vesihauteessa mutta älä lämmitä yhtään. Kaada öljy ohuena nauhana samettiseen jäädykemassaan blenderin pyöriessä samalla. Sekoita tasaiseksi. Maista!

Kaada jäädykemassa tarjottimella oleviin muffinssivuokiin (silikonisia ei tarvitse voidella). Voit ripotella tässä vaiheessa koristeita, esim. kookoslastuja, tai koristella jäädykkeen kun laitat sen tarjolle. Nosta tarjotin pakastimeen ja anna jäädykkeiden tekeytyä noin 2 tuntia. Kuvan jäädykkeet on koristeltu marjoilla (ylempi kuva) ja lapsille laitoin keksin päälle koristeeksi (alempi kuva). Ripaus lisäherkullisuutta tulee Fazerin marianneraerouheesta.

Herkullista viikonloppua!

2016-03-09 18.54.16.jpg

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s