Miksi äiti haisee?

comments 2
fodmap / gluteeniton / laktoositon / ruoanlaitto / Ruoka / Yleinen

Tämän kirjoituksen ajattelin omistaa fodmap-asialleni. Kirjainyhdistelmä, jota saan kiittää monesta hyvästä asiasta elämässäni tällä hetkellä. Eritoten siitä, että lasten ei enää tarvi kysyä kovin usein, miksi äiti haisee.

FODMAP -nimi tulee englannin kielen sanoista Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols. Kyse on paksusuolen bakteerien käymisruuaksi erityisen hyvin kelpaavista hiilihydraateista (hs.fi).

Suomeksi lyhyesti siis, huonosti sulavat ja käymistä paksusuolessa aiheuttavat hiilihydraatit. Pierua, ummetusta, röyhtäilyä, turvotusta ja niin edelleen.

Jo helmikuun 2016 alussa kirjoittelin  blogiluonnosta fodmap-asiasta. Se alkoi näin.

Puff. Tshuff. Prööt.

Vauvan syntymän jälkeen minut on voinut paikallistaa hirvittävän hajun perusteella. Ei-toivottuja-ystäviäni ovat olleet infernaaliset ilmavaivat, vatsan kipuilu, turvotus ja närästys. Ruokatorvestani tuntui nousevan myös epämiellyttäviä kuplia, pieniä pahanhajuisia röyhtäyksiä. Näytän usein edelleen siltä, että olen kuudennella kuulla raskaana, vaikka vauvani on jo yli puolivuotias. Vatsa on välillä kuin ilmapallo. Aamulla pytty on ylin ystäväni ja suoli luistaa, illalla asia on päin vastoin. Shit.

Kuulostaako kivalta? Ei minunkaan mielestäni. Aikani kärsin, kunnes ympärillä elävät ihmisetkin alkoivat toivoa parannusta vallitsevaan tilanteeseen. Mädän kananmunan haju nukkumaan mennessä ei kuulostane kenenkään mielestä kovin romanttiselta. Oli aika kokeilla ison G:n voimaa ja naputella kiltisti netin hakukenttään vaivojani kuvailevia sanoja ja lauseita.

Vaivojen yhä vain pahennuttua aloin googlettelemaan tietoa, mikä minua mahdollisesti vaivaa. Ystävystyin käsitteiden IBS ja FODMAP kanssa. IBS on ärtyneen suolen oireyhtymä ja FODMAP -nimi tulee englannin sanoista Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols. Kyse on paksusuolen bakteerien käymisruuaksi erityisen hyvin kelpaavista hiilihydraateista (hs.fi). Fodmapiin perehdyttyäni aloin löytää erittäin paljon yhteneväisyyksiä omiin oireisiini, ja ajattelin, että tätä täytyy kokeilla. Löysin myös kultaakin kalliimman vertaistuen Facebookista, FODMAP Suomi -ryhmän. Ryhmän tarkoituksena on ”jakaa FODMAP-ruokavalioon sopivia reseptejä, ravintola- ja eväsvinkkejä sekä toimia yleisenä tiedonjakokanavana. Täältä löydät mm. kattavat listat soveltuvista ja vältettävistä ruoka-aineista (kts. tiedostot). Tässä ryhmässä on myös sallittua keskustella yleisesti ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) liittyvistä asioista.” Seuraan ryhmää päivittäin, ja olen erittäin kiitollinen monista vinkeistä ja kysymyksiini tulleista vastauksista. Fodmap kun on melkoinen viidakko aloittelevalle fodmappaajalle.

Viidakosta selviytymiseen on kirjoitettu myös muutama kansantajuinen opas suomeksi. Reijo Laatikaisen Herkän vatsan valinnat ja Leena Putkosen Superhyvää suolistolle! -herkkävatsaisen elämä kuntoon. Viime viikolla kolahti postiluukusta myös FODMAP-keittiöni -blogin kirjoittajalta Herkän vatsan kokkikoulu -kirja. Monashin yliopisto (fodmap-edelläkävijä) on kehittänyt myös englanninkielisen sovelluksen, mistä näkee suositeltavat ja ei-suositellut ruoat. Sovelluksesta minulla ei ole vielä kokemuksia, mutta muut tiedonlähteet on jo lueskeltu läpi. Itse pidin enemmän Leena Putkosen kirjasta, koska lähestymistapa oli ehkä hitusen kansantajuisempi ja rempseämpi. Myös reseptejä taisi olla enemmän. Laatikaisen opuksessa asioihin perehdytään viiltävällä tarkkuudella ja lähes tieteellisellä otteella.

Noin siis kirjoittelin viitisen kuukautta sitten. Asiat ovat menneet huimin harppauksin parempaan suuntaan. Ruokavalion muuttamisen ja liikunnan lisäämisen myötä paino on pudonnut, olo on keveämpi ja energisempi ja nykyisin voin harkita pukeutuvani hyvinä vatsapäivinä esimerkiksi tavalliseen trikoiseen t-paitaan. Masu on harvoin niin kipeä kuin ennen, eikä mätää hajua pääse ilmoille kuin enää silloin tällöin. Näin muutamia edistysaskeleita mainitakseni.

Miten tähän sitten päästiin?

  • ISO Ruokavaliomuutos. Kaiken a ja o. Fodmap-sovellus (kyllä, olen ladannut sen noin pari kuukautta sitten), fodmap-kirjallisuus, Facebookin FODMAP Suomi -ryhmä. Nämä kaikki ovat olleet apunani ruokavaliomuutoksessa. Meni pitkään, ennen kuin olin valmis tekemään niin ison muutoksen ruokailutottumuksissani, mitä fodmapin noudattaminen vaati. Kävin myös ravitsemusterapeutilla, mutta mainittavaa hyötyä en käynnistä saanut. Ravitsemusterapeutti oikeastaan vesitti koko käyntini heti kättelyssä toteamalla, että huooooooh, näitä vatsavaivoja on nykyisin niin paljon kaikilla. Suositteli käynnin lopuksi muutamaa apteekin ruoansulatusvalmistetta, mitkä sisältävät fodmapeja; inuliinia, sorbitolia jne. En ihan vakuuttunut, mutta annoin asian olla, koska fodmap on vielä niin tuore asia meille kaikille. Jos joku miettii, miten päästä ravitsemusterapeutille muuta kuin yksityisen kautta, niin lääkärin lähetteellä. Ainakin täällä meilläpäin. Lääkäri laittoi myös lähetteen veri- ja kakkanäytteisiin ja ne käytiin myös myöhemmin hänen kanssaan läpi. Nämä muun muassa keliakian ja tulehduksellisen suolistosairauden poissulkemiseksi.

Mistä aloitin?

  • Aluksi jätin pois purkan, sipulin, vehnän, rukiin ja ohran, herne- ja palkokasvit, vesimelonin ja ja ja… Maidon vaihdoin veteen ja muut maitotuotteet kaura- tai mantelimaitoon tai laktoosittomiin maitotuotteisiin. D-vitamiinit piti vaihtaa makeuttamattomiin niiden sisältämän sorbitolin ja ksylitolin vuoksi. Maitohappobakteeri sisälsi inuliinia, mitä ei suositella. Käytännössä olen nykyisin gluteeniton, laktoositon (-> lähes maidoton), sipuliton, …ton …ton …ton. Eli käytännössä jos menen esimerkiksi ulos syömään, minun täytyy tietää mitä aineksia ruoassa on. Kaikki aineet. Jos haluan olla tiukkana, ja haluan että ilta jatkuu yhtä kivana kuin se oli ennen ruoan nauttimista. Jos haluan, että minun ei tarvitse poistua liian aikaisin sen vuoksi, että vatsa on sekaisin. Jos haluan, että seuraava päivä menee ilman turvonnutta vatsankumpua.
  • -ton, -ton, -ton -lista on pitkä, mutta pahimmat sudenkuopat olen oppinut. Minulla ne ovat sipuli (tsekkailepas muuten huviksesi kuinka monessa ruoassa lounasravintolassasi on sipulia), sokeri (suurin ongelmani tällä hetkellä) ja eri makeutusaineet. Ruis, ohra, vehnä. Takapakkia tulee siltikin välillä. Lipsahduksia sattuu. Aina ei jaksa olla niin tiukkana, vaikka pitäisi. Kaikki vaan resonoi sitten omaan oloon ja ympärillä leijuvaan hajukenttään. Pukeutumiseen. Sosiaalisiin suhteisiin. Koko elämään.

Mitä muuta voi tehdä?

  • Liikunnan lisääminen. Liikunta auttaa moneen vaivaan, ja niin se auttaa myös tähän. Ilmavaivoja on helppo päästellä lenkillä, ja liikunnan jälkeinen hyvä olo on omiaan lievittämään stressiä. Stressi ei tunnetusti tee hyvää vatsalle. Liikunnan hyödyistä voit lukea lisää Leena Putkosen Superhyvää suolistolle! -kirjasta.
  • Omassa elämässäni liikunta on auttanut ja tuonut erittäin paljon positiivisuutta ja elämäniloa. Ummetus on lähes loppunut. Saan liikunnasta lisäenergiaa arkisiin puuhiin. Toisaalta, jos olen lipsunut ruokavalion suhteen, liikuntaa on hankala harrastaa. Salille ei tee mieli lähteä rantapallovatsalla tai hajupommeja päästellen, eikä juoksulenkki ja kipeä vatsa ole toimiva yhdistelmä.

Mistä aloitin?

  • Aloitin aktiivisemman liikkumisen ensin Inwell-palvelun nettitreenien kautta, ja tällä hetkellä treenaan salilla opastetusti personal trainerin avustuksella. Ihan vain oppiakseni, mitä siellä salilla oikein tehdään. PT varmistaa myös, että teen liikeradat oikein. No, en mene sen tarkemmin tuohon, mitä ja miten treenaan, kun tärkeintä on, että ylipäätään liikkuu. Istumatyö on omiaan lisäämään turvotusta ja ilmavaivoja. Peppu siis ylös penkistä ja varsinkin näin kesällä, ulos liikkumaan! Tätä koitan toitotella itselleni 🙂

Ruokavaliohoidon ja liikunnan lisäämisen lisäksi Putkosen Leena mainiossa kirjassaan Superhyvää suolistolle! kertoo laajalti eri keinoista mitä kannattaa kokeilla; muun muassa mielen hoitaminen, apteekin valmisteet, osteopatia ja jopa hypnoosi voivat auttaa ärtyneen suolen hoidossa. Kirjan lukeminen on minulla vielä kesken, mutta olen saanut siitä paljon uutta tietoa ja inspiraatiota. Itse päivitän instagramia useammin kuin blogia, ja siellä vilahtelee noin kerran viikossa fodmap-ystävällisiä ruokia. Itse kokkailtuja tai muualla syötyjä. Tili löytyy nimellä @elina_arjenkultaa, tervetuloa seuraamaan!

Lopuksi vielä…

Jos joku lukijoistani oirehtii vatsallaan ja miettii, pitäisikö kokeilla fodmapia, niin pitäisi. Ehdottomasti. Kokeile neljä viikkoa tiukkaa dieettiä, ja jos ei auta, niin vika on luultavasti muualla. Tärkeintä on, että aloitat kokeilun mahdollisimman pian, ja mieluiten asiantuntevan ravitsemusterapeutin neuvojen avulla. Toivon, että löydät avun. Minulla oireet alkoivat helpottaa lähes välittömästi ja aivan viimeistään seuraavina päivinä kokeilun aloitettuani. Pikkuhiljaa löydät ne itselle sopivat ja sopimattomat ruoat. Kannustan siis kokeilemaan, ja näin näkemään vaivaa oman hyvinvointinsa eteen. Minulta saa kysyä, tekstin alle voi kommentoida ja Facebookin kommenttikenttään voi myös heittää kysymyksiä ja kommentteja. Facebookista blogi löytyy omalla nimellään Arjen kultaa.

Alla kuvia extempore-taidemuseoaamustani. Kävin katsomassa Vuoden nuoren taiteilijan, Reima Nevalaisen näyttelyn. Tämä taisi mennä lähes meditaation ja stressinhallinnan puolelle, ja oli sitä myötä varmasti suolistollekin gutaa tekevä reissu. Näyttelytilassa oli perinteisen näyttelyn lisäksi inspiroiva huone, missä sai piirtää muotokuvansa vasemmalla kädellä, asetelman katsomatta paperia ja omakuvan nostamatta kertaakaan kynää paperista (kokeilkaa, vaikka näitä kaikkia!). Näyttelyn jälkeen kävi myös niin mukavasti, että sattumalta törmättiin ystävän kanssa ja jatkettiin sushilounaalle kauppahalliin. Söin elämäni ensimmäistä kertaa kunnon sushia, ja jäin välittömästi koukkuun. Mikä parasta, sushi tuntui sopivan myös vatsalleni (wasabia maistoin toki vain pienenpienen nokareen) 🙂 🙂 🙂 

2016-06-14 10.45.37

2016-06-14 11.08.39

2016-06-14 11.37.38

2016-06-14 11.24.59

2016-06-14 11.26.20

Lempiteokseni näyttelyssä

2016-06-14 11.34.43-2

Poju oli reissulla mukana. Onnellisesti nukkui koko näyttelykierroksen ajan.

 

2 Comments

  1. Hei, varsin tutulta kuulostaa 🙂 Hienoa, että oikeansuuntainen apu on löytynyt. Tekstiin oli päässyt pieni lipsahdus: Herkän vatsan kokkikoulu -ruokakirja on FODMAP-keittiöni -blogin pitäjän kirjoittama – ei Vatsan vapaapäivän. Korjaisitko sen. Aurinkoista kesää ja mukavia kokkaushetkiä sinulle!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s